Commercial vissen


Het zogenaamde “Commercial vissen” is zoals bijna alles binnen de hengelsport komen overwaaien vanuit Engeland. Nadat de visstand op de openbare kanalen en rivieren enorm was teruggelopen in de jaren 80, begon de opmars van de commerciële vijvers in Engeland. Reeds bestaande waters of nieuw gegraven vijvers, werden gevuld met kleine karpers. Een nieuwe sport was geboren. Eerst veelal met Rod&Reel, later ook steeds meer met de vaste hengel. Binnen een aantal jaren was het razend populair om hierop te vissen. Zowel ‘vrij’ als in wedstrijdverband. Een ontelbaar aantal commercials is sindsdien geopend.

Sinds een jaar of vijftien is het ook in Nederland mogelijk om op deze manier te vissen. Vooral beneden de grote rivieren ligt een aantal mooie vijvers om deze sport te beoefenen.

In België bestaat het al wat langer, daar zijn bijna alle voormalige brasemputten omgeturnd tot karper vijver.

Deze manier van vissen vergt veel van de visser en nog meer van de gebruikte materialen. Die zijn de laatste jaren dan ook flink aangepast op de zwaardere visserij. Sterke vaste hengels, holle (dikke) elastieken en stevige haken zijn nodig om de kracht van de karpers te kunnen temmen. De vissen die uitgezet worden groeien namelijk in een paar jaar uit tot medium vissen tot zo’n 10kg.

Misschien ook iets voor u om te proberen……