Karpervissen


De karper is een prachtige vis, die bekend staat als 1 van de sterkste zoetwatervissen in Europa.

De diverse soorten kunnen uitgroeien tot echte giganten, met een lengte tot ongeveer een meter en een gewicht tot 30 kg in Nederland. In de warmere gedeelten van Europa worden nog zwaardere vissen gevangen.

Karpervissen wordt eigenlijk op 2 manieren gedaan.

Afstandvissen

Het afstandvissen is de meest gebruikte methode. Hierbij worden 2 of 3 hengels ingeworpen of uitgevaren. Een elektronische beetmelder geeft een aanbeet door. Deze statische manier van vissen is een echte ‘way of life”. De karpervisser vist doorgaans ook ’s nachts gewoon door. Een complete kampeeruitrusting ontbreekt dan ook niet. Kamperen, vissen, zelf eten bereiden, het gebrek aan sanitaire voorzieningen, het hoort er allemaal bij. Back to basic is hier de juiste slogan. Dat ondanks de luxe tenten, stretchers en beet verklikkers.

Penvissen

De andere methode is veel actiever en ook geschikt als je maar een paar uurtjes tijd hebt.

Het zogenaamde penvissen, wordt gedaan met 1 werphengel met dobber en een minimale uitrusting aan klein materiaal en een schepnet. Dit zorgt ervoor dat je eenvoudig meerdere stekken kunt bevissen in een korte periode. Een paar maiskorrels, een pellet of een dauwpier aan de haak en je bent vertrokken. Zeer spannende manier van vissen. Eerst kijken waar de vis zich bevind, vervolgens heel voorzichtig een beetje voeren en dan op dat plekje wachten tot het pennetje onder schiet…….